Nieuw: Gratis de cursus 'Depressie de Baas'! Anonieme e-health!
Gratis Toegang

Page content

Beter slapen met ‘Brown Noise’?

De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor ruis als hulpmiddel bij ontspanning. Het verhaal achter het gebruik van ruis, is dat de prikkel die het horen van de ruis je minder gevoelig zou maken voor andere prikkels uit de omgeving door die geluiden wat meer naar de achtergrond te drukken. Ook levert de focus op het geluid een soort van buffer op tegen allerlei (negatieve) gedachten die je aandacht op kunnen eisen.

Onderzoek laat zien dat dit inderdaad zo kan werken, met als gevolg dat brown, pink en white noise steeds meer gebruikt wordt als hulpmiddel bij ontspanning en concentratie.
In de onderstaande track zijn een aantal soorten ruis, brown en pink, gemixt in een ritme dat enerzijds het ritme van ademhaling volgt en anderzijds de slaapfases. Veel succes!

Op dezelfde manier is ook een kortere track gemaakt met ontspanning als doel. Naast de ontspanningsoefeningen die je hier kunt vinden, zou deze track ook een van de mogelijkheden kunnen zijn.

Chronische stress, trauma

Ik heb in veel van mijn blogs en andere video’s het al gehad over het stress huishoudingssysteem en de effecten die ontregeling ervan op je lichaam heeft.
De bovenstaande video brengt dit mooi in beeld.

Corona en Stress


Corona levert veel stress op! Op zich is dat niet zo gek, plotseling is er een bedreiging die je niet kunt zien en die je leven volledig op zijn kop zet. Maar hoe ga je daar mee om?

Pijn en Slecht Slapen

Pijn en slecht slapen gaan hand in hand. Logisch, want pijn is een van de belangrijkste signalen van je lichaam. Negeren lukt vrijwel nooit. De gevolgen kunnen heftig zijn.

Hoera! Een app voor mindfulness!

Voor alles hebben we een app, dus waarom ook niet voor mindfulness?

Heb je ze al voorbij zien komen? Mindfulness apps? Je zou er bijna van in de stress raken. Veel mensen die bij ons aan een mindfulness training beginnen, hebben ooit wel een een mindfulness app gebruikt. Maar schiet je er eigenlijk wel wat mee op?

Wat is EMDR?

EMDR is één van de meest effectieve behandelmethoden voor de behandeling van traumatische ervaringen. Maar wat is het eigenlijk?

Aanleg voor slecht slapen!

‘Je kunt echt aanleg hebben voor slapeloosheid’ kopte de NOS in een nieuwsbericht. Het schopte het zelfs tot in het NOS journaal. In het bijbehorende artikel werd ook Eus van Someren, een gerenommeerd slaaponderzoeker geciteerd.

Dat aanleg een rol speelt bij het krijgen van stressgerelateerde aandoeningen in het algemeen, en dus ook slaapproblemen, is niets nieuws. Maar op de een of andere manier maakt het feitje dat er genen bij betrokken zijn, het blijkbaar plotseling nieuwswaardig.

Maar waar gaat het onderzoek nou eigenlijk over en wat komt er nou precies uit? Het gaat om een onderzoek waarbij het genetische materiaal van ruim 1,3 miljoen mensen is geanalyseerd. Hoe gegevens omtrent de slaapkwaliteit van deze personen is verzameld is uit het abstract niet op te maken. Uit dit onderzoek komen 956 genen naar voren die met slaapproblemen te maken zouden hebben. Dat lijkt me overigens een gigantische hoeveelheid genen, maar goed …

Wat veel belangrijker is, is dat in het abstract wordt gezegd dat het gevonden verband 2,6% van de variantie verklaarde. Voor de niet-statistici onder ons zal ik het terugrekenen van de variantie naar de standaardafwijking maar achterwegen laten, maar in de praktijk komt het er op neer dat als je gaat kijken naar de invloed die verschillende factoren op slapeloosheid hebben, ongeveer 98% niet genetisch is. Die andere ongeveer 2% is genetisch ….

Een nieuwe oplossing wordt ook niet geboden. Eus van Someren besluit in het artikel met advies rond het zo ontspannen mogelijk naar bed gaan. Ook hier dus gewoon nog steeds de gedragsmatige benadering.

Dit was het nieuws. Nou ja, nieuws?

Klik hier voor het NOS artikel

Verveling

Verveling lijkt iets geworden te zijn wat we uit alle macht vermijden!
Maar is dat wel terecht? Misschien moeten we ons wel wat meer gaan vervelen?

Vechten tegen Depressie

Depressieve gevoelens daar wil je van af. De meeste mensen spannen zich tot het uiterste in om van dat soort nare gevoelens af te komen.
Alleen … het werkt niet altijd! Sterker nog, het kan zelfs tegen je gaan werken. Dan is het tijd om op een andere manier met negatieve gevoelens om te gaan.

Je kunt de mindfulnesstraining via deze link volgen.

Pagina 1 van 41234