Nieuw: Gratis de cursus 'Depressie de Baas'! Anonieme e-health!
Gratis Toegang

Page content

Hoera! Een app voor mindfulness!

Voor alles hebben we een app, dus waarom ook niet voor mindfulness?

Heb je ze al voorbij zien komen? Mindfulness apps? Je zou er bijna van in de stress raken. Veel mensen die bij ons aan een mindfulness training beginnen, hebben ooit wel een een mindfulness app gebruikt. Maar schiet je er eigenlijk wel wat mee op?

Wat is EMDR?

EMDR is één van de meest effectieve behandelmethoden voor de behandeling van traumatische ervaringen. Maar wat is het eigenlijk?

Aanleg voor slecht slapen!

‘Je kunt echt aanleg hebben voor slapeloosheid’ kopte de NOS in een nieuwsbericht. Het schopte het zelfs tot in het NOS journaal. In het bijbehorende artikel werd ook Eus van Someren, een gerenommeerd slaaponderzoeker geciteerd.

Dat aanleg een rol speelt bij het krijgen van stressgerelateerde aandoeningen in het algemeen, en dus ook slaapproblemen, is niets nieuws. Maar op de een of andere manier maakt het feitje dat er genen bij betrokken zijn, het blijkbaar plotseling nieuwswaardig.

Maar waar gaat het onderzoek nou eigenlijk over en wat komt er nou precies uit? Het gaat om een onderzoek waarbij het genetische materiaal van ruim 1,3 miljoen mensen is geanalyseerd. Hoe gegevens omtrent de slaapkwaliteit van deze personen is verzameld is uit het abstract niet op te maken. Uit dit onderzoek komen 956 genen naar voren die met slaapproblemen te maken zouden hebben. Dat lijkt me overigens een gigantische hoeveelheid genen, maar goed …

Wat veel belangrijker is, is dat in het abstract wordt gezegd dat het gevonden verband 2,6% van de variantie verklaarde. Voor de niet-statistici onder ons zal ik het terugrekenen van de variantie naar de standaardafwijking maar achterwegen laten, maar in de praktijk komt het er op neer dat als je gaat kijken naar de invloed die verschillende factoren op slapeloosheid hebben, ongeveer 98% niet genetisch is. Die andere ongeveer 2% is genetisch ….

Een nieuwe oplossing wordt ook niet geboden. Eus van Someren besluit in het artikel met advies rond het zo ontspannen mogelijk naar bed gaan. Ook hier dus gewoon nog steeds de gedragsmatige benadering.

Dit was het nieuws. Nou ja, nieuws?

Klik hier voor het NOS artikel

Verveling

Verveling lijkt iets geworden te zijn wat we uit alle macht vermijden!
Maar is dat wel terecht? Misschien moeten we ons wel wat meer gaan vervelen?

Vechten tegen Depressie

Depressieve gevoelens daar wil je van af. De meeste mensen spannen zich tot het uiterste in om van dat soort nare gevoelens af te komen.
Alleen … het werkt niet altijd! Sterker nog, het kan zelfs tegen je gaan werken. Dan is het tijd om op een andere manier met negatieve gevoelens om te gaan.

Je kunt de mindfulnesstraining via deze link volgen.

Blue Monday

Welkom bij Blue Monday! Vandaag zou het de meest deprimerende dag van het jaar zijn. Tenminste dat wordt gezegd door de wetenschapper Cliff Arnall, die met een formule berekende dat dit de meest rottige dag van het jaar is. Maar klopt dat wel? Toevallig is het een prachtige zonnige dag, die je uitnodigt om naar buiten te gaan.

Het zou er bij Blue Monday om gaan dat de kans op donker en grijs weer het grootste is, dat de kerstdagen voorbij zijn, de goede voornemens gesneuveld en dan nog een keer de eerste werkdag van de week ook!

Nou kan het wel kloppen dat door de verminderde blootstelling aan licht en de kortere dagen, mensen zich wat slechter voelen dan op andere dagen. De vraag is alleen wel: Hoe erg is dat nou eigenlijk? Er zijn ook wetenschappers die zeggen dat een vertraging in je systeem met wat minder zin om actief te zijn en daardoor misschien een wat verminderde stemming gewoon hoort bij het natuurlijke wisselen van de seizoenen. De natuur om je heen vertraagd, dieren doen een winterslaap en wij worden ook wat minder actief. Hoort erbij zeggen ze. Het grootste probleem volgens hun is dat het het label krijgt van ‘dit is een probleem!’.

Dat laatste is wel een belangrijke. Laat je vooral geen probleem aanpraten. Ik vind het op zich een goede zaak dat er meer aandacht is voor depressieve klachten, maar strikt genomen hoort de Blue Monday daar toch echt niet bij.

Mindfulness

Mindfulness lijkt steeds belangrijker te worden bij het leren omgaan met stress en bij de behandeling van depressieve klachten en angstklachten.
Sinds een tijdje worden er ook allerlei mindfulness trainingen online aangeboden. Ook wij bieden een gratis training aan, bedoeld voor het geven van anonieme hulp (meer informatie via deze link).
Maar wat is mindfulness nou eigenlijk en, vooral, wat niet?

Winterdepressie

Een winterdepressie is een periode van somberheid die afhankelijk is van het seizoen. Het wordt ook wel een een seizoens afhankelijke depressie genoemd. Het hangt waarschijnlijk samen met een verminderde blootstelling aan licht gedurende de herfst en winter.

Veel voorkomende symptomen zijn, naast de somberheid: verhoogde slaapbehoefte, sufheid overdag, verminderde energie en een toegenomen behoefte aan calorieën.

 

Bestaat HSP?

Hoog sensitief. Veel mensen geven aan dit te hebben, of er last van te hebben. Maar wat is het eigenlijk? Sommige wetenschappers vinden dat het niet bestaat …

Pagina 1 van 3123