Angst en Paniek

Angst en paniek: je knieën voelen knikken, je hart voelen bonzen, het benauwd hebben, je duizelig of misselijk voelen en het zweet dat je uitbreekt. Allemaal ervaringen die iedereen zal herkennen. Angst vormt dan ook gewoon een deel van ons leven. Over het algemeen kan angst goed verklaard worden vanuit de situatie waarin iemand zich bevindt. Op een moment dat je bijvoorbeeld gedachteloos de straat opstapt zonder goed uit te kijken en je opgeschrikt wordt door het gegier van banden, zal niemand verbaasd zijn dat je de bovengenoemde verschijnselen vertoont.

Anders wordt het als het gaat om situaties waarbij iedereen het er eigenlijk over eens is dat er geen werkelijk gevaar dreigt. Bij voorbeeld bij angst voor spinnen of andere kleine onschuldige diertjes, hoogtevrees, angst voor drukke winkels of, wat heel vaak voorkomt, de angst voor paniek: de angst dat iemand ziet dat je beeft of bloost of dat het zweet je uitbreekt. Dit soort angsten kan ernstige beperkingen met zich meebrengen. Dit komt meestal omdat angst altijd hand in hand gaat met vermijding. Angst is immers een onaangename situatie, waardoor het vanzelf spreekt dat iemand de situatie die hem of haar angstig maakt uit de weg zal gaan. In de praktijk komt het er dan echter op neer dat iemand vaak meer en meer situaties gaat vermijden en uiteindelijk de beperkingen ervan aan den lijve gaat ervaren.

Gek?

Mensen die last hebben van angstaanvallen, een fobie of een dwangstoornis, denken vaak dat zij de enigen zijn met dit probleem. Dat is beslist niet waar. Uit onderzoek is gebleken dat fobieën al eeuwenlang voorkomen. Tegenwoordig lijdt ongeveer drie procent van de mensen langere tijd aan een angststoornis of fobie. In totaal heeft vijf tot dertien procent van de Nederlandse bevolking wel eens een angst- of paniekaanval. Het gaat hierbij om serieuze klachten, die niets met aanstellerij te maken hebben. Maar mensen die er geen last hebben, kunnen de angstgevoelens vaak moeilijk begrijpen. Daarom worden mensen met fobieën en angsten niet altijd serieus genoeg genomen.

Oplossingen

Het komt vaak voor dat mensen hiervoor medicijnen gaan gebruiken. Op zich kan dit een goede oplossing zijn, maar vaak is het een tijdelijke. Vaak komt de angst als het medicijngebruik gestaakt wordt, weer terug en ook komt het voor dat er steeds meer en meer medicijnen gebruikt moeten worden. Gelukkig zijn er ook vaak andere oplossingen te vinden. Zo is het mogelijk om door stap voor stap ermee te oefenen, angstsituaties te overwinnen.

Hoe dit laatste in zijn werk gaat wordt deze site verder uitgelegd. Het is de bedoeling dat u hierin een manier vindt om zelf met uw angst te leren omgaan en er niet meer het slachtoffer van te zijn.

Artikelen in Angst en Paniek