Een negatief zelfbeeld is iets wat vaak voorkomt bij mensen met depressieve klachten of angstklachten. Hoewel iedereen wel eens negatieve gedachten over zichzelf kan hebben, loopt het vaak zo uit de hand dat mensen bijna niet meer in staat zijn om iets positiefs over zichzelf te verzinnen. De negativiteit is dan zo overheersend geworden dat er weinig ruimte meer over is voor iets anders.
Als iemand zich bij ons aanmeldt met de vraag: ik wil mijn zelfbeeld verbeteren, dan is een eerste keuze van behandeling vaak cognitieve therapie: Het jezelf leren af te vragen of al dat negatiefs wat er in je hoofd opborrelt, wel klopt, of dat wel realistisch is.
Bij het werken aan een negatief zelfbeeld is er ook een aanvullende behandelmethode ontwikkeld. Het gaat om COMET of voluit: Competitive Memory Training. Uitgangspunt bij deze methode is, dat een negatief zelfbeeld in stand gehouden wordt doordat positieve gedachten en beelden in je brein gewoon minder vaak ‘voorrang’ krijgen. Negatieve dingen, dingen die gevaar op kunnen leveren of ons kunnen schaden, staan altijd op de voorgrond.
Positief denken over jezelf kun je leren!
Bij COMET worden juist de realistische, positieve gedachten over jezelf getraind. Je leert jezelf om naast het automatische, negatieve beeld, ook ruimte te maken voor de andere kant van jezelf. Dit gebeurt door met ondersteuning van een therapeut positieve gedachten en beelden te formuleren en om die gedachten en beelden zo realistisch en zo indringen mogelijk te maken. Met deze gedachten ga je vervolgens jezelf oefenen.
Uit onderzoek blijkt dat deze benadering een goede en effectieve aanvulling kan zijn op andere behandelprogramma’s voor angst en depressie.