Hoe je NIET met angst om moet gaan

Hoe je NIET met angst om moet gaan

Misschien vreemd om het nou net te gaan hebben over hoe je niet met angst om moet gaan, maar het blijkt helaas nodig te zijn.

In de praktijk kun je er van op aan dat mensen de meest vreemde adviezen krijgen. Een aardige die ik laatst op internet tegen kwam was de volgende: de auteur adviseerde om te beginnen met het registreren van de dingen waar je angstig voor bent door middel van een dagboek (goed idee), zodat je vervolgens de situaties die je hebt geïnventariseerd uit de weg kunt gaan (HEEL slecht idee).

Op de pagina die handelt over de achtergrond van angst heb ik al eerder uitgelegd dat dit nou net de manier is waarmee je angst in stand houdt. Dus, wil je werken aan het uitbreiden van je angst en misschien en echte agorafobie ontwikkelen, dan moet je vooral dit soort adviezen volgen.

Een ander advies dat ik in de praktijk vaak ben tegen gekomen, is het advies om je “ergens anders” op te concentreren. Dus, als je je paniekerig voelt in een drukke supermarkt of iets dergelijks, dan ga je al je aandacht richten op bij voorbeeld je boodschappenbriefje. Om een situatie door te komen, zou dat nog wel een keer kunnen, maar jammer genoeg heb ik dit advies ook te horen gekregen van klanten die dit moesten doen terwijl ze aan het oefenen waren met als doel van de angst af te komen. In dat soort situaties is het een heel slecht advies. Ook dan komt het erop neer dat je gewoon aan het vermijden bent en dat je er met dit soort advies dus aan bijdraagt dat de angst in stand blijft.

Voor het leren omgaan met angst is de enige oplossing dat je jezelf blootstelt aan de angst. Dit houdt in dat je die dan ook echt moet voelen en de tijd moet nemen om te ervaren dat angst altijd gewoon weer verdwijnt.

Meer over angst lees je hier.

Over de schrijver
Reactie plaatsen