Nieuw: Volg de cursus 'Omgaan met Angst'! Anonieme e-health!
Gratis Toegang!

Page content

Melatonine

Melatonine wordt ook wel het slaaphormoon genoemd. De afgifte van melatonine in het lichaam heeft een functie in het gelijk laten lopen, het synchroniseren, van het biologische dag-nacht ritme met de wisseling van licht en donker. De melatonineproductie in het lichaam komt op gang als het  donker is en wordt afgebroken bij blootstelling aan, met name blauw, licht. Hierdoor kan de afgifte van melatonine verstoord worden door het gebruik van

Melatonine als slaapmiddel?

Melatonine in pilvorm wordt wel gebruikt bij jetlag en is met name effectief bij vliegreizen in oostelijke richting. Omdat melatonine in een pil bij inname een licht versuffend effect heeft, wordt het wel gebruikt als slaapmiddel. Hoewel het een paar dagen achter elkaar wel enig effect kan hebben, zien we dat de natuurlijke afgifte van melatonine bij externe toediening snel gaat dalen, waardoor het als slaapmiddel al snel geen effect meer heeft. Door de verstoring van de natuurlijke afgifte van melatonine kunnen echter grote problemen optreden in de synchronisatie van de biologische klok. Dit kan ernstige slaapproblemen tot gevolg hebben.

Comment Section

1 reactie op “Melatonine


Door Melatonine op 11 mei 2020

Als je begint met het slikken van melatonine raad ik je aan om met een zo laag mogelijke dosis te beginnen. Het beste is om het te nemen een half uur tot een uur voor het slapen gaan. Als je last hebt van een verstoord slaapritme of een jetlag, dan doe je jezelf er goed aan om het 2-3 uur voor je gaat slapen in te nemen. Het is bijna overal te verkrijgen als slaapmiddel voor mensen die moeite hebben met inslapen.

Plaats een reactie


*