Slaap en Overgewicht

Slaap en Overgewicht

overgewichtEr blijkt een duidelijk verband te bestaan tussen slaaptekort en overgewicht. Alleen, hoe werkt dat dan?

Uit het dagelijks leven kennen de meeste mensen het wel: je bent bezig met een klus op je werk en je hebt een dip, concerteren wordt moeilijk. Een kop koffie, liefst met suiker geeft dan wel weer energie om verder te gaan. Sterker nog, er wordt op die manier geadverteerd: Dextro Energy geeft weer energie en diverse energiedrankjes (veel cafeïne en suiker) beloven hetzelfde.

De link is wel duidelijk: je hebt energietekort, dus je eet iets en dat is meestal iets dat op korte termijn veel energie levert, dus met veel suikers.

Slaaptekort is een van de belangrijkste veroorzakers van energieverlies. Uit onderzoek blijkt dat slaaptekort ook van invloed is op twee belangrijke ‘honger’ hormonen: ghreline en leptine. Ghreline geeft een hongergevoel en leptine remt dat juist af. Slaaptekort geeft een daling in de leptine afgifte en een stijging in het ghreline niveau. Daarnaast vertraagt het metabolisme bij slaapdeprivatie. Het resultaat: gewichtstoename!

De vraag of het dan ook andersom werkt is ook regelmatig gesteld: kun je er dan ook gewicht ‘afslapen’? Diverse slaapspecialisten antwoorden bevestigend: slaaptekort is een van de zaken die als eerste aangepakt dienen te worden als iemand wil afvallen.

Op onze website staan voldoende tips om je daarmee op weg te helpen, maar als extra hier toch nog een tip: eet eventueel iets lichts voor je gaat slapen, met honger naar bed gaan kan je ook wakker houden.

Bron: WebMD, 2013, www.m.webmd.com/sleep-disorders/features/lack-of-sleep-weight-gain

Over de schrijver
Beter slapen
Door

Beter slapen

op 11 May 2020

Het boek van slaapexpert Matthew Walker schudde mij behoorlijk wakker over de negatieve effecten van slaaptekort. De slaapexpert vertelt me iets waar ik niet langer omheen kan: minder dan zeven uur slapen is echt niet goed. Alle grote ziektes – alzheimer, kanker, obesitas, diabetes – hebben een sterk verband met slaaptekort. Regelmatig minder dan 7 uur slapen is even slecht als roken en drinken.

Sporthorloge
Door

Sporthorloge

op 19 Nov 2020

De enige manier voor mij om beter te slapen en van mijn overgewicht af te komen was door meer te bewegen. Ik ben actiever gaan sporten door het gebruik van een sporthorloge. Een sporthorloge meet onder andere het aantal stappen, afstand, calorieën en slaap per dag. Als je fanatiek sporter bent en je workouts wilt bijhouden, raad ik je een sporthorloge aan.

Fitbit Charge 4
Door

Fitbit Charge 4

op 10 May 2021

Een activity tracker kan een handig hulpmiddel zijn bij afvallen. Hij helpt je bewust te worden van je dagelijkse beweging, slaap en voedingspatroon. Ook toont de activity tracker je progressie.

Reactie plaatsen