Er blijkt een duidelijk verband te bestaan tussen slaaptekort en overgewicht. Alleen, hoe werkt dat dan?
Uit het dagelijks leven kennen de meeste mensen het wel: je bent bezig met een klus op je werk en je hebt een dip, concerteren wordt moeilijk. Een kop koffie, liefst met suiker geeft dan wel weer energie om verder te gaan. Sterker nog, er wordt op die manier geadverteerd: Dextro Energy geeft weer energie en diverse energiedrankjes (veel cafeïne en suiker) beloven hetzelfde.
De link is wel duidelijk: je hebt energietekort, dus je eet iets en dat is meestal iets dat op korte termijn veel energie levert, dus met veel suikers.
Slaaptekort is een van de belangrijkste veroorzakers van energieverlies. Uit onderzoek blijkt dat slaaptekort ook van invloed is op twee belangrijke ‘honger’ hormonen: ghreline en leptine. Ghreline geeft een hongergevoel en leptine remt dat juist af. Slaaptekort geeft een daling in de leptine afgifte en een stijging in het ghreline niveau. Daarnaast vertraagt het metabolisme bij slaapdeprivatie. Het resultaat: gewichtstoename!
De vraag of het dan ook andersom werkt is ook regelmatig gesteld: kun je er dan ook gewicht ‘afslapen’? Diverse slaapspecialisten antwoorden bevestigend: slaaptekort is een van de zaken die als eerste aangepakt dienen te worden als iemand wil afvallen.
Op onze website staan voldoende tips om je daarmee op weg te helpen, maar als extra hier toch nog een tip: eet eventueel iets lichts voor je gaat slapen, met honger naar bed gaan kan je ook wakker houden.
Bron: WebMD, 2013, www.m.webmd.com/sleep-disorders/features/lack-of-sleep-weight-gain
Beter slapen
op 11 May 2020Sporthorloge
op 19 Nov 2020Fitbit Charge 4
op 10 May 2021