Page content

article content

Medicijnen en Depressie

De laatste tijd is er weer veel te doen over antidepressieve medicatie. Om er even een paar uit te lichten: er worden veel te veel antidepressiva voorgeschreven, meer dan een miljoen mensen in Nederland slikken ze, antidepressiva den niet wat ze beloven, met name bij lichte en matig ernstige depressie is er geen enkele onderbouwing voor de effectiviteit ervan.wk-48-slaapmiddelen-klein

Het lijken nogal tegenstrijdige berichten, wat waarom zouden huisartsen zo vaak middelen voorschrijven die niet effectief zijn? Er gaat overigens nog wel meer mis in de eerste lijn. Ongeveer een miljoen Nederlanders per jaar krijgen te maken met depressieve klachten. Ongeveer in 350.000 gevallen worden de gepresenteerde klachten ook herkend als depressie. Van die groep mensen krijgt ongeveer de helft de behandeling die onder andere het Nederlands Huisartsen Genootschap aanbeveelt.

Die aanbeveling is cognitieve gedragstherapie. Maar wat is dan de reden dat die niet ingezet wordt? Is het dat mensen niet naar de psycholoog durven? Weet de huisarts de weg niet naar een goede psycholoog? Willen mensen een ‘wonderpil’, die alle problemen laat verdwijnen, zonder er moeite voor te hoeven doen? Zij het de huisartsen die denken, ‘nou baat het niet dan schaadt het niet’ (dat is immers wat de farmaceut ons wil laten geloven)?

Wie het weet mag het zeggen. Feit is dat er veel medicijnen worden voorgeschreven, vooral bij mensen bij wie dat niet geïndiceerd is. Feit is ook dat als het niet baat, het wel degelijk kan schaden. De laatste jaren blijkt dat het onderzoek dat door de farmaceutische industrie gedaan is naar de effectiviteit van antidepressieve medicatie, stelselmatig een te rooskleurige voorstelling van zaken heeft gegeven en dat bijwerkingen, zoals het verhaal van het voorschrijven van SSRI’s bij kinderen, werden verzwegen, soms met dramatische gevolgen.

En die cognitieve gedragstherapie dan? Die is er in alle soorten en maten, bij de psycholoog face-to-face en de laatste tijd ook als behandeling die via internet te volgen is. Vooral laatste is misschien voor de groep die met zijn depressieve klachten niet ‘te koop’ durft te lopen een oplossing. Linksom of rechtsom, het blijft de behandeling van eerste keuze.

Voor internet behandeling: Depressie de Baas

Comment Section

4 reacties op “Medicijnen en Depressie


Door Groos op 20 januari 2017

Helder stuk over depressie en anti-depressie. Het verbaasd mij dat bijna een miljoen Nederlander dit slikt! Grofweg 1 op de 17 mensen, wauw… In hoeverre wordt cognitieve gedragstherapie toegepast op iedere antidepressiva slikker?


Door Aart-Oosterhuis op 30 januari 2017

CGT wordt helaas veel te weinig toegepast. Vaak omdat mensen er niet van op de hoogte zijn, vaak ook omdat mensen er ‘niet in geloven’. De andere kant is dan wel weer dat er natuurlijk ook mensen zijn die er baat bij hebben. Regelmatig krijg ik vragen van mensen die al langdurig medicatie gebruiken en er baat bij hebben, maar die eigenlijk willen stoppen, vaak omdat ze bang zijn voor de bijwerkingen. Ik verwijs dat toch altijd als eerste naar de ‘bijwerkingen’ van het depressief zijn. Chronische stress samenhangend met depressieve klachten ontregelt je slaappatroon, verhoogt je kans op hart en vaatziekten en op obesitas. Die ‘bijwerkingen’ zijn wat mij betreft een onderbelicht probleem.


Door Sigrid Hooff op 17 februari 2017

Goedendag, ook ik leed aan zware chronische depressie voor 5 jaren lang. Had van de huisarts een pil gekregen om te proberen. Vier dagen lang leek het alsof ik speed had gebruikt, maar tegelijkertijd was ik vreselijk moe. Daarna durfde ik geen chemische pillen meer. Ik hoor en lees zo vaak dat mensen met een depressie pillen moeten slikken waarvan ze zich nog steeds depressief voelen, en bijwerkingen krijgen. In een boekje over homeopatische geneesmiddelen stond dat St Janskruid mensen hielp die “een zonnetje in hun leven” nodig hebben. Ik ben begonnen met 5 koppen St Janskruid thee per dag. Toen waren de pillen best we duur, nu 4,95 bij het Kruidvat, net zo goed als in een gezondheidswinkel. Als je begint met de pillen, neem dan 5 per dag in plaats wat er op de dosering staat.
Na een week voelde ik me wat beter, na twee weken nog beter, en na drie weken was die zwarte wolk waar in in liep eindelijk verdwenen.
Nergens zie ik dat St Janskruid wordt aangeraden. Dat is heel jammer, want dit was het enige wat helpt. Als ik lees op forums wat men allemaal meemaakt met die vreselijke pillen…St. Janskruid is het enige medicijn wat werkelijk helpt.
Ik hoop dat dit bij jullie site vermeld wordt, en dat mensen met een lichte, zware depressie geholpen kunnen worden.


Door Aart-Oosterhuis op 21 februari 2017

St Jans kruid kan inderdaad effectief zijn bij depressieve klachten. Strikt genomen is het geen homeopatisch middel, maar een kruiden- of natuur geneesmiddel.
Uit onderzoek blijkt dat het effect St Jans kruid vergelijkbaar is met reguliere antidepressieve medicatie. Echter, het feit dat het een vrij verkrijgbaar middel is wil niet zeggen dat er geen bijwerkingen of nadelen aan kunnen zitten.
Een eerste probleem wat vaak genoemd wordt, is dat, anders dan bij reguliere geneesmiddelen, de dosering van een dergelijk middel nooit exact bekend is. Je weet immers niet procies hoeveel van de werkzame stof zich in een pil bevindt. Ook zijn er bijwerkingen die vaak vergelijkbaar zijn met reguliere medicatie. En is er interactie met andere geneesmiddelen. Zo vermindert St Janskruid onder andere de werking van anticonceptiemiddelen.

Plaats een reactie


*