Blue Monday

Blue Monday

Welkom bij Blue Monday! Vandaag zou het de meest deprimerende dag van het jaar zijn. Tenminste dat wordt gezegd door de wetenschapper Cliff Arnall, die met een formule berekende dat dit de meest rottige dag van het jaar is. Maar klopt dat wel? Toevallig is het een prachtige zonnige dag, die je uitnodigt om naar buiten te gaan.

Het zou er bij Blue Monday om gaan dat de kans op donker en grijs weer het grootste is, dat de kerstdagen voorbij zijn, de goede voornemens gesneuveld en dan nog een keer de eerste werkdag van de week ook!

Nou kan het wel kloppen dat door de verminderde blootstelling aan licht en de kortere dagen, mensen zich wat slechter voelen dan op andere dagen. De vraag is alleen wel: Hoe erg is dat nou eigenlijk? Er zijn ook wetenschappers die zeggen dat een vertraging in je systeem met wat minder zin om actief te zijn en daardoor misschien een wat verminderde stemming gewoon hoort bij het natuurlijke wisselen van de seizoenen. De natuur om je heen vertraagd, dieren doen een winterslaap en wij worden ook wat minder actief. Hoort erbij zeggen ze. Het grootste probleem volgens hun is dat het het label krijgt van ‘dit is een probleem!’.

Dat laatste is wel een belangrijke. Laat je vooral geen probleem aanpraten. Ik vind het op zich een goede zaak dat er meer aandacht is voor depressieve klachten, maar strikt genomen hoort de Blue Monday daar toch echt niet bij.

Over de schrijver
Xavier de Vries
Door

Xavier de Vries

op 18 Mar 2019

Als ik mijzelf een beetje kut voel, bijvoorbeeld op blue monday eet ik mezelf altijd helemaal vol met chocolade ook helpt het om lekker wat fruit te eten. Op zo'n dag kijk ik altijd op https://www.folderbode.nl om toch nog wat goedkope lekkere producten te zoeken. Het helpt wel ;)

Reactie plaatsen