Braintraining: kun je je geheugen trainen?

‘Kan ik mijn geheugen trainen?’ In mijn dagelijkse praktijk als neuropsycholoog is dit meest gestelde vraag. Meestal komt die vraag nadat ik iemand heb verteld dat hij of zij wat geheugen betreft achteruit aan het gaan is.
Het antwoord op die vraag heb ik altijd beantwoord met: ‘nou, misschien als je 6 uur per dag aan het oefenen gaat …, maar in de praktijk kan het dus niet.’ Het trainen van je hersenen is al een hele tijd in de mode. In Nederland is een van de voorvechtsters Margriet Sitskoorn (hier op Youtube) die met haar boek ‘Het Maakbare Brein’ beschrijft hoe dit in elkaar steekt.

Skepsis

De braintrain beweging heeft de laatste jaren dan ook een hele serie oefenprogramma’s, app’s en andere, vaak duur betaalde, methoden ontwikkeld die gretig aftrek vond. Dit ondanks de skepsis die bij veel wetenschappers bestond.

Helaas! Recent onderzoek laat zien dat de resultaten van deze braintrainers zeer beperkt zijn. Het blijkt dat intelligentie, werkgeheugen of het geheugen niet verbetert door trainen. Op zijn hoogst wordt iemand beter in het uitvoeren van de training zelf, maar effect op andere gebieden is er niet. Daarnaast kwam uit een onderzoek naar voren dat mensen die op één enkel gebied veel trainden (het voorbeeld was het leren van het stratenpatroon van Londen door taxichauffeurs), wel leidde tot veranderingen, maar dat de vooruitgang op dat gebied ten koste ging van andere vaardigheden.

Wat helpt dan wél?

Jammer genoeg misschien net de makkelijkste oplossing, maar wat wél helpt tegen achteruitgang van bijvoorbeeld het geheugen is in beweging blijven. Sinds een aantal jaren is er veel onderzoek wat dit laat zien. De laatste tijd is de hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder met zijn boek ‘Laat je Hersenen niet zitten’ hier een grote voorvechter van!
Zorg voor dus voldoende lichaamsbeweging en blijf actief op sociaal vlak. Blijf jezelf ook uitdagen met het ondernemen van nieuwe dingen.