Weer die smartphones!
Nog maar weer eens over smartphones. We kunnen niet meer zonder. Hoe vaak kijk je zelf op je telefoon? Enig idee? En wat gebeurt er als je je telefoon niet bij je hebt? Vergeten of niet opgeladen of zo iets? Maakt het je onrustig? of erger?
Een tijdje terug werd gemeld dat we 221 keer per dag op onze telefoon kijken. Nou lijkt dat cijfer op zijn minst matig onderbouwd te zijn, maar kijk eens in je eigen omgeving. Er zijn daar ook genoeg voorbeelden te vinden van hoe het gaat als je je telefoon moet missen.
Hoe werkt dat nou? En, wat zijn de gevolgen eigenlijk? Het lijkt wel alsof we een beetje verslaafd zijn geraakt aan onze telefoon, of liever aan de informatie die we er van krijgen: een appje, een facebookpost, breaking news, het zijn allemaal aandacht trekkers. En, we zijn gek op nieuwe dingen, of liever gezegd ons brein is er gek op. Al die kleine stukjes informatie zijn allemaal een beloning en het trekt telkens weer onze aandacht.
Bij die aandacht ligt nu een groot probleem. Vroeger, niet eens zo lang geleden, dachten we dat we konden multitasken! Vrouwen zouden er dan weer beter in zijn dan mannen. Ondertussen is uit onderzoek gebleken dat we dat juist helemaal niet kunnen, helaas dames. We zijn er dramatisch slecht in. Als we twee dingen tegelijk proberen te doen, doen we er altijd langer over dan als we die taken na elkaar uitvoeren. Het schakelen van de ene naar de andere taak kost tijd en het kost ook weer tijd om je aandacht volledig te kunnen richten op de taak waar je mee aan de gang moet.
Hoe zou het dan gaan met alle appjes, berichtjes etc. die ons steeds weer afleiden? Die leiden dus tot een forse daling in je productiviteit en effectiviteit. Uit onderzoek blijkt verder dat werknemers die zich niet meer lieten afleiden door social media, behalve productiever, zich ook meer ontspannen voelden dan mensen die dat niet deden.
Zou het kunnen zijn dat onze mythe van ‘always on’ ons uiteindelijk een burnout binnenloodst? Het zou in ieder geval goed passen bij het bekende mechanisme wat mensen kwetsbaarder maakt voor het krijgen van depressieve klachten: hoe meer mensen geneigd zijn emoties te onderdrukken of te vermijden, hoe kwetsbaarder iemand blijkt te zijn voor het (terug)krijgen van depressieve klachten. Ons smartphonegebruik als afleider zou daar best wel een rol in kunnen spelen.
Weer een uitdaging erbij ….
Succes!